Wist jij dit al? Panda’s

Panda’s – Het zijn de schattigste beren van de wereld, pandas. Zo mooi en zo lief dat je bijna zou vergeten dat het wel degelijk zeer gevaarlijke dieren zijn. De panda zien we vaak bamboo eten, echter vergis je niet ze eten ook net als andere beren…andere dieren! Het is het symbool van China, je komt ze vrijwel enkel tegen in de dierentuin (en daar zijn ze allemaal in bruikleen van China). PurpleChicken heeft speciaal voor de liefhebber de Wist jij dit al? Panda’s. Tijd om te genieten.

1. Een reuzenpanda is veel groter dan je teddybeer

De Reuzenpanda ziet er aaibaar en schattig uit als je op internet naar foto’s zoekt. Maar het is veel groter dan je denkt. Een volwassen panda weegt meer dan 45 kilo en kan ongeveer 1,5 meter lang worden!

2. Reuzenpanda’s zijn goed in bomen klimmen en kunnen ook zwemmen

Reuzenpanda’s kunnen niet staan ​​en kungfu-bewegingen uitvoeren zoals Po in Kungfu Panda. Maar het zijn goede boomklimmers. Ze kunnen in bomen klimmen vanaf 7 maanden oud.Reuzenpanda’s zijn beren, en net als andere beren kunnen ze zwemmen.

3. Panda’s gaan van roze naar wit en zwart (of bruin)

Panda’s worden geboren en zien eruit als babydassen: zonder bont, roze en blind. De iconische zwart-witte kleur komt later, na ongeveer drie weken. Niet alle reuzenpanda’s zijn zwart en wit! Een paar zijn er bruin en wit, maar deze zijn zeer zeldzaam.

4. Panda’s hebben zoveel fans omdat ze er schattig uitzien

“Het uiterlijk van een teddybeer” maakt panda’s zo populair. Panda’s doen een beroep op onze “schattigheidsreceptoren” omdat ze grote, naar voren gerichte ogen hebben en extreem harig zijn, daarom beschouwen we ze als knuffelig en schattig. Dit was het onderwerp van een recent BBC1-onderzoek door wetenschapper Gordon Buchanan, en daarom houden we bijna allemaal van panda’s.

DierDier

5. Panda’s zijn “lui” – eten en slapen maken hun dag goed

Panda's

Omdat een panda de hele dag eet en slaapt, kun je het beste vroeg opstaan ​​voor een bezoek aan een pandapark, zodat je ze kunt zien wanneer ze actief zijn. Een reden waarom panda’s zeldzaam zijn, is dat fokken niet hoog op hun prioriteitenlijst staat. En met slechts één dagvenster per jaar voor een vrouwtje om op natuurlijke wijze zwanger te worden, is het niet verwonderlijk dat panda’s een bedreigde diersoort zijn.

6. Een volwassene kan 12-38 kilo bamboe per dag eten!

Panda eet bamboe De voeding van reuzenpanda’s bestaat voor 99% uit bamboe. Een volwassene van 45 kilo (en panda’s kunnen in gevangenschap 150 kg wegen) besteedt maar liefst 14 uur aan eten. En hij kan 12 tot 38 kilo bamboe per dag eten. Het favoriete eten van panda’s zijn bamboescheuten.

7. Een panda kan 28 kilo per dag poepen!

Panda’s kunnen maar liefst 28 kilo / dag poepen. In het verleden werden van de onverteerde bamboestukken in de poep fotolijstjes en boekenleggers gemaakt – nee, blijkbaar stonken ze niet! Panda poep wijst in hun reisrichting, zodat ze gemakkelijk in het wild kunnen worden gevolgd. Helaas leidde dit er historisch gezien toe dat ze meer bedreigd werden, maar nu helpt het onderzoekers.

8. Panda’s hebben vleesetende tanden, maar eten vooral bamboe en fruit

Panda's

Omdat gigantische roofdieren zoals sabeltandtijgers er niet meer zijn, hoefden panda’s niet zo snel te zijn en veranderden ze in vegetarische specialisten om te voorkomen dat ze zelf uitstierven. We weten allemaal dat ze alleen bamboe eten, maar ze houden ook van fruit en kunnen vlees eten. Hoewel ze nog steeds scherpe tanden en het spijsverteringskanaal van carnivoren hebben, hebben ze niet de energie om te jagen, dus zou hun prooi vrijwel op hun schoot moeten landen, of gewond raken en te traag zijn om te ontsnappen.

DierDier

9. Je kunt in augustus pandababy’s zien

Panda’s worden meestal in augustus geboren, omdat de paarmaanden van de panda’s maart tot mei zijn en de draagtijd 3 tot 5 maanden is. Vrouwtjes produceren voornamelijk twee nakomelingen, maar alleen de sterkste overleeft in het wild. In de onderzoeksbases in Chengdu wordt de andere tweeling met de hand grootgebracht en regelmatig uitgewisseld met de moeder, zodat ze elke zwangerschap twee welpen kan grootbrengen.

10. Prehistorische panda’s leefden tot 2 miljoen jaar geleden

Fossielen van panda’s zijn tussen de 1 en 2 miljoen jaar oud. Ooit waren panda’s wijd verspreid over heel China. Nu leven ze alleen nog in het wild in afgelegen gebieden van de Tibetaanse uitlopers van China.

11. Panda’s hebben 6 tenen om bamboe vast te pakken

Panda's

Panda’s hebben een 6e “cijfer” op de hielen van hun voorpoten. Met hun extra “duimen” kunnen ze de bamboe in dikke sigaarvormen manoeuvreren om efficiënt te eten.

12. Vreemd gedrag! Panda’s likken graag koper en ijzer

“Panda’s zouden een voorliefde hebben voor koper en ijzer. Ze lijken er echt van te genieten om elk stukje voedsel uit hun metalen kommen te likken, en zelfs de kom met hun twee behendige pootjes te draaien. Een oude reputatie als een likker en eter van koper en ijzer kwam van een voorliefde voor borden of kookpotten in woningen van Chinese boeren. ”

13. De enige panda in het Westen is Chi Chi in Londen

Panda Chi Chi in de jaren zestig in de dierentuin van Londen Panda Chi Chi in de jaren zestig in de dierentuin van Londen. De reuzenpanda Chi Chi woonde van 1958 tot 1972 in de London Zoo. Ze werd gekocht voor £ 12.000 (nu worden panda’s verhuurd voor een miljoen dollar per jaar!). Chi Chi is de beroemde panda die op het WWF-logo staat. Als een dierentuin een panda huurt van China en deze krijgt een baby dan is de baby eigendom van de Chinese regering en moet deze worden teruggegeven.

Bekijk ook:

Leave a Reply